• Head1
  • Head2
  • Head3
  • Početna
  • Novosti
  • Međunarodna radionica UN-a o komercijalnim standardima kvalitete za voće i povrće-Dubrovnik 17. - 20.10.2011.

Međunarodna radionica UN-a o komercijalnim standardima kvalitete za voće i povrće-Dubrovnik 17. - 20.10.2011.

Kratka informacija o održanoj Međunarodnoj radionici o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe

 

Udruga hrvatskih tržnica je, uz potporu Agencije za lokalni ekonomski razvoj Superna d.o.o., u razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine u Dubrovniku, organizirala prvu Međunarodnu radionicu o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe.


Suorganizatori ove radionice bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) koja je i snosila troškove same organizacije i dijela sponzoriranih sudionika. Ukupno je na radionici sudjelovalo 57 polaznika iz različitih zemalja (Slovenija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Turska, Mađarska, Španjolska, Nizozemska, Švicarska i Hrvatska).

 

Glavni ciljevi radionice su:

  • Poticanje korištenja UNECE standarda za svježe voće i povrće kao međunarodne reference
  • Jačanje institucionalne i tehničke infrastrukture potrebne za provedbu i kontrolu standarda u zemljama jugoistočne, srednje i istočne Europe
  • Interpretacija standarda u zemljama Europske unije (EU)
  • Pozivanje sudionika da sudjeluju u nezavisnom radu UNECE-a na standardima
  • Jačanje regionalnih mreža nacionalnih i međunarodnih stručnjaka

 

O značaju ove radionice kao i riječi dobrodošlice na otvaranju radionice prisutnima su uputili gospodin Božo Granić, predsjednik UHT-a, gospođa Liliana Annovazzi-Jakab, predstavnica UNECE-a i gospodin Miljenko Rakić, predstavnik MPRRR-a.

 

U sljedeća tri dana aktivnog rada održan je niz stručnih predavanja, terenski obilazak nasada manadarina u okolici Opuzena s praktičnim radom na utvrđivanju standarda kvalitete agruma i metodama uzorkovanja. U teoretskom dijelu radionice održano je niz sljedećih stručnih predavanja:

  1. [list type="check"]
    • UNECE i razvoj standarda za svježe voće i povrće za međunarodnu trgovinu - gđa Liliana Annovazzi-Jakab, Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE)
    • Trgovina svježim voćem i povrćem i standardi kvalitete u Hrvatskoj – gđa Andreja Martonja-Hitrec, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
    • Korištenje marketing standarda kvalitete u EU – Španjolska - g. José Luis López Carmona, Španjolska
    • Osiguranje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća – iskustva Mađarske - g. Lajos Németh, Mađarska
    • Studija slučaja: Primjena međunarodnih standarda - g. Stanko Barbarić, FRAGARIA, Hrvatska
    • Studija slučaja: Iskustvo korištenja EU fondova za razvoj poljoprivrede – primjer: Projekt EU ACCORD - g. Almir Zulić, CRP- Centar za razvoj i podršku, BiH
    • Prezentacija standarda privatnog sektora za certifikaciju poljoprivrednih proizvoda – Certificiranje seljačkih tržnica - g. Miljenko Ernoić, UHT - Udruga hrvatskih tržnica,Hrvatska
    • Iskustva inspekcijske službe – primjer: Slovenija - gđa Helena Srnel, Slovenija
    • Inspekcijske službe, uloga i funkcioniranje - primjer: Nizozemska - g. Fred Jacobs, Nizozemska
    • Službe za kontrolu kvalitete u Europi – primjer: Španjolska - g. José Luis López Carmona, Španjolska
    • OECD i kontrola kvalitete - g. Csaba Gaspar, OECD
    [/list]

 

Osim toga, održane su četiri praktične radionice za utvrđivanje standarda kvalitete za rajčice, zelenu salatu, jagode i jabuke u kojima su sudjelovali svi sudionici radionice na način da su nakon teoretskog dijela utvrđivanja standarda za navedene vrste voća i povrća samostalno izvršili praktično ocjenjivanje tih kultura koje su donešene s lokalne tržnice u Dubrovniku. Nakon završene ocijene za svaku vrstu povrća ili voća prodiskutirane su kategorije kvalitete koje su dodijelili sudionici radionice od strane certificiranih ocjenjivača kvalitete iz EU.

 

Na kraju radionice ocijenjeno je da je bila uspješna i korisna za sve polaznike te su u završnoj diskusiji donešeni sljedeći zaključci-preporuke:

  1. [list type="check"]
    • Započeti harmonizaciju komercijalnih standarda između zemalja članica EU i onih koje su kandidati u zemljama koje nisu započele ove procese i koje su potencijalni kandidati

    • Nastaviti s edukacijom zaposlenika inspekcijskih službi i ostalih nadležnih institucija – nije cilj kažnjavanje proizvođača već poboljšanje kvalitete proizvoda

    • Nedostatna je edukacija trgovaca i proizvođača (slabi interes proizvođača za sudjelovanje na radionicama i dr.)

    • Nedostatna je komunikacija između institucija, trgovaca, proizvođača i potrošača

    • Nedovoljno iskustvo inspekcija i razlike u tumačenju kriteriija (veliki broj kriterija: EU, OECD, UNECE i dr.) uvažavajući različite faze prilagodbe pojedinih država

    • Potrebno se je dodatno pozabaviti pitanjem: Kako uključiti potrošače u izradu standarda i nadzora kvalitete proizvoda (povratna informacija)?

    • Ujednačiti službenu dokumentaciju (npr. jedan izvozni dokument koji izdaju nadležna ministarstva u Hrvatskoj nije priznati u drugim zemljama)

    • Poboljšati međuresornu suradnju ministarstava, posebno s ministarstvima gospodarstva i zdravstva prema ministarstvu poljoprivrede i hrane.

    [/list]

Navedeni zaključci će biti dorađeni od strane UNECE-a i proslijeđeni mjerodavnim i nadležnim institucijama, te će poslužiti kao podloga za organizaciju daljnjih radionica kojima se unaprijeđuje sustav komercijalnih standarda kvalitete za voće i povrće u zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za pristupanje u EU.

 

Božo Granić, predsjednik UHT-a