Studijsko putovanje članica UHT-a u Temišvar (Rumunjska) i Novi Sad (R. Srbija) od 09. do 11. svibnja 2024. godine

U sklopu provedbe programskih aktivnosti Udruge hrvatskih tržnica njezini članovi su u razdoblju od 19. do 11. svibnja 2024. godine obišli tržnice u Temišvaru i Novom Sadu.

Cilj ovog studijskog putovanja bio je upoznati predstavnike tržnica iz Hrvatske s načinom rada i funkcioniranja tržnica u jednom velikom gradu u Rumunjskoj i isto tako u Srbiji. Radi se o gradovima koji su središta svojih regija a nalaze se izraziti ravničarskom kraju koji je posebno pogodan za proizvodnju hrane i bavljenje poljoprivredom. Putovanje smo organizirali u suradnji s turističkom agencijom Best Travel te se i ovom prilikom zahvaljujemo gospođi Suzani i našem vodiču Dariju na ugodnom, sigurnom i korisnom putovanju.

slika1U prvom dijelu putovanja posjetili smo dvije tržnice u Temišvaru (340.000 stanovnika) u kojem ukupno postoji 11 tržnica u vlasništvu gradske uprave te otprilike isto toliko manjih privatnih tržnica. Gradska tržnica koju smo posjetili nalazi se u istočnom djelu grada dosta blizu samog gradskog središta, a zove se Piața Badea Cârțan. Otvorenog je tipa sa zanimljivom konstrukcijom koja poput velikog šatora natkrivljuje cijeli prostor.

Zanimljivo je da je dio na kojem se prodaje voće i povrće podijeljen u dva dijela. Na jednom i to manjem dijelu (manje od 1/3 ukupnog prostora) nalaze se samo trgovci voćem i povrćem, dok se u drugom puno većem dijelu nalaze proizvođači voća i povrća koji svoje proizvode prodaju izravno. Svi dobivaju atest (certifikat) kojim dokazuju da prodaju svoje vlastite proizvode.

Osim toga svako prodajno mjesto ima QR kod pomoću kojeg se putem web stranice upravitelja tržnice može doći do svakog poljoprivrednog gospodarstva koje tu prodaje svoje proizvode. Osim ove tržnice posjetili smo i jednu privatnu tržnicu koja je organizirana u sklopu Sveučilišta prirodnih znanosti Kralj Mihai I, a zove se AgroVillage - Piețe24. Radi se o prosječno 25 drvenih kućica u kojima svoje proizvode nude isključivo proizvođači kojih ovisno o dijelu sezone može biti do 50-tak. Zanimljivo je da ta tržnica određene dane u tjednu radi i poslijepodne, a često se u sklopu nje organiziraju različite manifestacije kojima se podupire potrošnja lokalno proizvedene hrane.

   

slika2

 

slika3U Novom Sadu smo obišli Limansku tržnicu koja se također nalazi blizu središta grada, potpuno je natkrivena i proteže se na čak 8.000 m2. Prodaja voća i povrća odvija se putem više od 330 klupa , međutim za razliku od Tržnice u Temišvaru ovdje je daleko veći udio trgovaca u strukturu prodavatelja. Tržnica ima i jednu zatvorenu halu površine 230 m2 gdje se nalazi 48 rashladnih vitrina namijenjenih prodaji mliječnih proizvoda, svježeg mesa i tjestenina.

Tržnica je nedavno obnovljena s novim klupama, uređeno je parkiralište kao i drugi logistički prostori i oprema te ostavlja dojam dobro organizirane, uređene i posjećene tržnice. Domaćini na tržnici su nam bili predstavnici Javnog komunalnog poduzeća Tržnice Novi Sad koje upravlja s deset tržnica te su nam pružili puno informacija o radu gradskih tržnica.


Osim tržnica obišli smo i puno drugih znamenitosti koje se nalaze u Temišvaru i Novom Sadu gradovima bogate povijesti i lijepe arhitekture. Nadamo se da smo svi imali koristi od ovog putovanja, da smo puno toga vidjeli i naučili, te da smo zadovoljni i puni dojmova napustili Rumunjsku i Vojvodinu.

 

slika4