• Head2
  • Head3
  • Head1

Radionica "Certificirana seljačka tržnica" Sveti Martin na Muri 17. - 18.02.2012.

Radionica na temu „Certificirana seljačka tržnica“ u organizaciji Udruge hrvatskih tržnica je održana od 17. do 18. veljače 2012. godine u prekrasnom ambijentu Toplica Sveti Martin.  Radionica je bila namijenjena zaposlenicima tržnica kako bi se upoznali s mogućnostima i načinima certificiranja seljačkih tržnica u okviru njihove djelatnosti i tako ih se dodatno osposobilo za uvođenje projekta seljačke tržnice. Cilj radionice bio je dati odgovore na mnogobrojna pitanja o seljačkim tržnicama:

  • Što su to seljačke tržnice (farmer's market)?
  • Tko može prodavati svoje proizvode na seljačkoj tržnici?
  • Kako se provodi certificiranje seljačkih tržnica?
  • Kako su one organizirane u zemljama EU i SAD-u?
  • Zašto njihov broj snažno raste u zemljama Europske unije?
  • Kako postajemo konkurentniji s uvođenjem seljačke tržnice u ponudu tržnica?
  • Koja je uloga poljoprivrednika, poljoprivrednih udruga, grada, općine, županije i države u organizaciji  seljačkih tržnica?
  • Kakva su iskustva tržnica koje su organizirale seljačke tržnice u okviru svoje djelatnosti?

 

Tijekom održavanja radionice kojoj se odazvalo oko 30-tak članova Udruge pokušali smo odgovoriti i na puno drugih pitanja uz prezentaciju iskustava koje naše pojedine članice imaju u samom provođenju certificiranja u svojoj praksi.

 

Udruga hrvatskih tržnica je u suradnji s USAID-om od 2005. do 2007. godine uspješno provela projekt „Certificirana seljačka tržnica (CST)“ koji se danas primjenjuje na nekim tržnicama u Hrvatskoj. Glavni ciljevi ovog projekta bili su povećanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva putem prodaje vlastitih proizvoda na tržnicama, te  proširenje ponude na tržnicama.

 

Ovom radionicom željeli smo upoznati predstavnike tržnica u Hrvatskoj s načinom uvođenja, organizacijom i funkcioniranjem seljačkih tržnica kako bi se povećao broj prodavatelja poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje i prerade na tržnicama, potrošačima pružila vjerodostojna jamstva o porijeklu proizvoda, te na tržnicama dodatno obogatila ponuda domaćih proizvoda.

 

PROGRAM RADIONICE:

 

17. veljače 2012. PETAK

Što su seljačke tržnice i kako ih organizirati – predstavljanje projekta CST

  9:00 – 9:30      Registracija sudionika

  9:30 – 11.00    Seljačka tržnica – pojam dobrog branda.

11:00 – 11.15    Stanka

11:15 – 12.30   Predstavljanje mape CST – dokumentacija i zakonodavstvo

12:30 – 14.00    Ručak

15:00 – 16.00    Uvođenje CST na tržnicu – organizacija, funkcioniranje i marketing

16:00 – 16.15    Stanka

16:15 – 17.30    Otvoreni forum o CST - rasprava i pitanja

19:00 – 21:00    Večera

 

18. veljače 2012. SUBOTA

Primjer dobre prakse: seljačka tržnica u okviru Gradske tržnice Varaždin

  7:00 – 9:00      Doručak

  9:30                 Odlazak iz hotela prema Varaždinu

 10.00 – 10.30   Prijem kod direktora Gradske tržnice Varaždin

 10.30 – 11.30   Obilazak tržnice i upoznavanje sa seljačkom tržnicom

 

Zahvaljujemo se svima koji su bili učesnici na ovoj radionici, na njihovom radu, prijedlozima i doprinosu koji su dali tijekom održavanja radionice kao i gospodinu Predragu Ciglaru iz Varaždina koji nas je primio na svojoj tržnici i prezentirao rad certificirane seljačke tržnice kao i na poklonima koje nam je tom prilikom uručio.

 

Nadamo se da je radionica bila korisna i da će rezultirati većim učešćem tržnica u provedbi certificiranja seljačkih tržnica u okviru svojih tržnica.   Isto tako očekujemo vaše prijedloge za daljnju organizaciju radionica, jer je potrebno provesti jače uključivanje proizvođača hrane ali i potrošače bez kojih ovaj posao nema smisla.

 

Miljenko Ernoić, tajnik UHT

 

Međunarodna radionica UN-a o komercijalnim standardima kvalitete za voće i povrće-Dubrovnik 17. - 20.10.2011.

Kratka informacija o održanoj Međunarodnoj radionici o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe

 

Udruga hrvatskih tržnica je, uz potporu Agencije za lokalni ekonomski razvoj Superna d.o.o., u razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine u Dubrovniku, organizirala prvu Međunarodnu radionicu o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe.


Suorganizatori ove radionice bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) koja je i snosila troškove same organizacije i dijela sponzoriranih sudionika. Ukupno je na radionici sudjelovalo 57 polaznika iz različitih zemalja (Slovenija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Turska, Mađarska, Španjolska, Nizozemska, Švicarska i Hrvatska).

 

Glavni ciljevi radionice su:

  • Poticanje korištenja UNECE standarda za svježe voće i povrće kao međunarodne reference
  • Jačanje institucionalne i tehničke infrastrukture potrebne za provedbu i kontrolu standarda u zemljama jugoistočne, srednje i istočne Europe
  • Interpretacija standarda u zemljama Europske unije (EU)
  • Pozivanje sudionika da sudjeluju u nezavisnom radu UNECE-a na standardima
  • Jačanje regionalnih mreža nacionalnih i međunarodnih stručnjaka

 

O značaju ove radionice kao i riječi dobrodošlice na otvaranju radionice prisutnima su uputili gospodin Božo Granić, predsjednik UHT-a, gospođa Liliana Annovazzi-Jakab, predstavnica UNECE-a i gospodin Miljenko Rakić, predstavnik MPRRR-a.

 

U sljedeća tri dana aktivnog rada održan je niz stručnih predavanja, terenski obilazak nasada manadarina u okolici Opuzena s praktičnim radom na utvrđivanju standarda kvalitete agruma i metodama uzorkovanja. U teoretskom dijelu radionice održano je niz sljedećih stručnih predavanja:

  1. [list type="check"]
    • UNECE i razvoj standarda za svježe voće i povrće za međunarodnu trgovinu - gđa Liliana Annovazzi-Jakab, Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE)
    • Trgovina svježim voćem i povrćem i standardi kvalitete u Hrvatskoj – gđa Andreja Martonja-Hitrec, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
    • Korištenje marketing standarda kvalitete u EU – Španjolska - g. José Luis López Carmona, Španjolska
    • Osiguranje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća – iskustva Mađarske - g. Lajos Németh, Mađarska
    • Studija slučaja: Primjena međunarodnih standarda - g. Stanko Barbarić, FRAGARIA, Hrvatska
    • Studija slučaja: Iskustvo korištenja EU fondova za razvoj poljoprivrede – primjer: Projekt EU ACCORD - g. Almir Zulić, CRP- Centar za razvoj i podršku, BiH
    • Prezentacija standarda privatnog sektora za certifikaciju poljoprivrednih proizvoda – Certificiranje seljačkih tržnica - g. Miljenko Ernoić, UHT - Udruga hrvatskih tržnica,Hrvatska
    • Iskustva inspekcijske službe – primjer: Slovenija - gđa Helena Srnel, Slovenija
    • Inspekcijske službe, uloga i funkcioniranje - primjer: Nizozemska - g. Fred Jacobs, Nizozemska
    • Službe za kontrolu kvalitete u Europi – primjer: Španjolska - g. José Luis López Carmona, Španjolska
    • OECD i kontrola kvalitete - g. Csaba Gaspar, OECD
    [/list]

 

Osim toga, održane su četiri praktične radionice za utvrđivanje standarda kvalitete za rajčice, zelenu salatu, jagode i jabuke u kojima su sudjelovali svi sudionici radionice na način da su nakon teoretskog dijela utvrđivanja standarda za navedene vrste voća i povrća samostalno izvršili praktično ocjenjivanje tih kultura koje su donešene s lokalne tržnice u Dubrovniku. Nakon završene ocijene za svaku vrstu povrća ili voća prodiskutirane su kategorije kvalitete koje su dodijelili sudionici radionice od strane certificiranih ocjenjivača kvalitete iz EU.

 

Na kraju radionice ocijenjeno je da je bila uspješna i korisna za sve polaznike te su u završnoj diskusiji donešeni sljedeći zaključci-preporuke:

  1. [list type="check"]
    • Započeti harmonizaciju komercijalnih standarda između zemalja članica EU i onih koje su kandidati u zemljama koje nisu započele ove procese i koje su potencijalni kandidati

    • Nastaviti s edukacijom zaposlenika inspekcijskih službi i ostalih nadležnih institucija – nije cilj kažnjavanje proizvođača već poboljšanje kvalitete proizvoda

    • Nedostatna je edukacija trgovaca i proizvođača (slabi interes proizvođača za sudjelovanje na radionicama i dr.)

    • Nedostatna je komunikacija između institucija, trgovaca, proizvođača i potrošača

    • Nedovoljno iskustvo inspekcija i razlike u tumačenju kriteriija (veliki broj kriterija: EU, OECD, UNECE i dr.) uvažavajući različite faze prilagodbe pojedinih država

    • Potrebno se je dodatno pozabaviti pitanjem: Kako uključiti potrošače u izradu standarda i nadzora kvalitete proizvoda (povratna informacija)?

    • Ujednačiti službenu dokumentaciju (npr. jedan izvozni dokument koji izdaju nadležna ministarstva u Hrvatskoj nije priznati u drugim zemljama)

    • Poboljšati međuresornu suradnju ministarstava, posebno s ministarstvima gospodarstva i zdravstva prema ministarstvu poljoprivrede i hrane.

    [/list]

Navedeni zaključci će biti dorađeni od strane UNECE-a i proslijeđeni mjerodavnim i nadležnim institucijama, te će poslužiti kao podloga za organizaciju daljnjih radionica kojima se unaprijeđuje sustav komercijalnih standarda kvalitete za voće i povrće u zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za pristupanje u EU.

 

Božo Granić, predsjednik UHT-a

 

 

Međunarodna radionica UN-a o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće

17. – 20. listopada 2011., Hotel Lero, Dubrovnik, Hrvatska

U razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine, u Hotelu Lero u Dubrovniku, održat će se međunarodna radionica o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistocne, sredisnje i istocne Europe. Organizatori ove radionice, Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske te United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) prepoznali su važnost ovakve radionice za napredak poljoprivrede u cijeloj regiji, usklađivanje sa standardima EU i povećanje izvoza.

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Turske i drugih zemalja.

voceCiljevi ove međunarodne interaktivne radionice su:

  • · Poticanje korištenja UNECE standarda za svježe voće i povrće kao međunarodne reference
  • · Jačanje institucionalne i tehničke infrastrukture potrebne za provedbu i kontrolu standarda u zemljama jugoistočne, srednje i istočne Europe
  • · Interpretacija standarda u zemljama Europske unije (EU)
  • · Pozivanje sudionika da sudjeluju u nezavisnom radu UNECE-a na standardima
  • · Jačanje regionalnih mreža nacionalnih i međunarodnih stručnjaka

 

 


Radionica će uključivati brojne diskusije, razmjenu iskustava i dobrih praksi vezanih uz standardizaciju i primjenu međunarodnih standarda, sustav kontrole kvalitete te osiguravanje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća. Unutar četiri dana radionice, posjetit će se postrojenje za proizvodnju i pakiranje kako bi se vidjela praktična primjena standarda za agrume, a održat će se tri praktična treninga za standarde. Osim standarda za agrume, na radionici će se predstaviti standardi za jabuke, jagode, rajčice, zelenu salatu i kovrčavu endiviju.

 

Sudionici će dobiti mogućnost da postave pitanja stručnjacima, diskutiraju o problemima s kojima se suočavaju te dobiju preporuke i smjernice za buduće poslovanje.