Studijsko putovanje Brno - Eisenstadt 03. - 05.05.2012.
Studijsko putovanje u Brno i Eisenstadt održano je od 03.-05.05.2012. godine. Za dodatne informacije pogledajte izvješće o putovanju klikom na pdf dokument.
Studijsko putovanje u Brno i Eisenstadt održano je od 03.-05.05.2012. godine. Za dodatne informacije pogledajte izvješće o putovanju klikom na pdf dokument.
Radionica na temu „Certificirana seljačka tržnica“ u organizaciji Udruge hrvatskih tržnica je održana od 17. do 18. veljače 2012. godine u prekrasnom ambijentu Toplica Sveti Martin. Radionica je bila namijenjena zaposlenicima tržnica kako bi se upoznali s mogućnostima i načinima certificiranja seljačkih tržnica u okviru njihove djelatnosti i tako ih se dodatno osposobilo za uvođenje projekta seljačke tržnice. Cilj radionice bio je dati odgovore na mnogobrojna pitanja o seljačkim tržnicama:
Tijekom održavanja radionice kojoj se odazvalo oko 30-tak članova Udruge pokušali smo odgovoriti i na puno drugih pitanja uz prezentaciju iskustava koje naše pojedine članice imaju u samom provođenju certificiranja u svojoj praksi.
Udruga hrvatskih tržnica je u suradnji s USAID-om od 2005. do 2007. godine uspješno provela projekt „Certificirana seljačka tržnica (CST)“ koji se danas primjenjuje na nekim tržnicama u Hrvatskoj. Glavni ciljevi ovog projekta bili su povećanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva putem prodaje vlastitih proizvoda na tržnicama, te proširenje ponude na tržnicama.
Ovom radionicom željeli smo upoznati predstavnike tržnica u Hrvatskoj s načinom uvođenja, organizacijom i funkcioniranjem seljačkih tržnica kako bi se povećao broj prodavatelja poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje i prerade na tržnicama, potrošačima pružila vjerodostojna jamstva o porijeklu proizvoda, te na tržnicama dodatno obogatila ponuda domaćih proizvoda.
PROGRAM RADIONICE:
17. veljače 2012. PETAK
Što su seljačke tržnice i kako ih organizirati – predstavljanje projekta CST
9:00 – 9:30 Registracija sudionika
9:30 – 11.00 Seljačka tržnica – pojam dobrog branda.
11:00 – 11.15 Stanka
11:15 – 12.30 Predstavljanje mape CST – dokumentacija i zakonodavstvo
12:30 – 14.00 Ručak
15:00 – 16.00 Uvođenje CST na tržnicu – organizacija, funkcioniranje i marketing
16:00 – 16.15 Stanka
16:15 – 17.30 Otvoreni forum o CST - rasprava i pitanja
19:00 – 21:00 Večera
18. veljače 2012. SUBOTA
Primjer dobre prakse: seljačka tržnica u okviru Gradske tržnice Varaždin
7:00 – 9:00 Doručak
9:30 Odlazak iz hotela prema Varaždinu
10.00 – 10.30 Prijem kod direktora Gradske tržnice Varaždin
10.30 – 11.30 Obilazak tržnice i upoznavanje sa seljačkom tržnicom
Zahvaljujemo se svima koji su bili učesnici na ovoj radionici, na njihovom radu, prijedlozima i doprinosu koji su dali tijekom održavanja radionice kao i gospodinu Predragu Ciglaru iz Varaždina koji nas je primio na svojoj tržnici i prezentirao rad certificirane seljačke tržnice kao i na poklonima koje nam je tom prilikom uručio.
Nadamo se da je radionica bila korisna i da će rezultirati većim učešćem tržnica u provedbi certificiranja seljačkih tržnica u okviru svojih tržnica. Isto tako očekujemo vaše prijedloge za daljnju organizaciju radionica, jer je potrebno provesti jače uključivanje proizvođača hrane ali i potrošače bez kojih ovaj posao nema smisla.
Miljenko Ernoić, tajnik UHT
Kratka informacija o održanoj Međunarodnoj radionici o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe
Udruga hrvatskih tržnica je, uz potporu Agencije za lokalni ekonomski razvoj Superna d.o.o., u razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine u Dubrovniku, organizirala prvu Međunarodnu radionicu o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe.
Suorganizatori ove radionice bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) koja je i snosila troškove same organizacije i dijela sponzoriranih sudionika. Ukupno je na radionici sudjelovalo 57 polaznika iz različitih zemalja (Slovenija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Turska, Mađarska, Španjolska, Nizozemska, Švicarska i Hrvatska).
Glavni ciljevi radionice su:
O značaju ove radionice kao i riječi dobrodošlice na otvaranju radionice prisutnima su uputili gospodin Božo Granić, predsjednik UHT-a, gospođa Liliana Annovazzi-Jakab, predstavnica UNECE-a i gospodin Miljenko Rakić, predstavnik MPRRR-a.
U sljedeća tri dana aktivnog rada održan je niz stručnih predavanja, terenski obilazak nasada manadarina u okolici Opuzena s praktičnim radom na utvrđivanju standarda kvalitete agruma i metodama uzorkovanja. U teoretskom dijelu radionice održano je niz sljedećih stručnih predavanja:
Osim toga, održane su četiri praktične radionice za utvrđivanje standarda kvalitete za rajčice, zelenu salatu, jagode i jabuke u kojima su sudjelovali svi sudionici radionice na način da su nakon teoretskog dijela utvrđivanja standarda za navedene vrste voća i povrća samostalno izvršili praktično ocjenjivanje tih kultura koje su donešene s lokalne tržnice u Dubrovniku. Nakon završene ocijene za svaku vrstu povrća ili voća prodiskutirane su kategorije kvalitete koje su dodijelili sudionici radionice od strane certificiranih ocjenjivača kvalitete iz EU.
Na kraju radionice ocijenjeno je da je bila uspješna i korisna za sve polaznike te su u završnoj diskusiji donešeni sljedeći zaključci-preporuke:
Započeti harmonizaciju komercijalnih standarda između zemalja članica EU i onih koje su kandidati u zemljama koje nisu započele ove procese i koje su potencijalni kandidati
Nastaviti s edukacijom zaposlenika inspekcijskih službi i ostalih nadležnih institucija – nije cilj kažnjavanje proizvođača već poboljšanje kvalitete proizvoda
Nedostatna je edukacija trgovaca i proizvođača (slabi interes proizvođača za sudjelovanje na radionicama i dr.)
Nedostatna je komunikacija između institucija, trgovaca, proizvođača i potrošača
Nedovoljno iskustvo inspekcija i razlike u tumačenju kriteriija (veliki broj kriterija: EU, OECD, UNECE i dr.) uvažavajući različite faze prilagodbe pojedinih država
Potrebno se je dodatno pozabaviti pitanjem: Kako uključiti potrošače u izradu standarda i nadzora kvalitete proizvoda (povratna informacija)?
Ujednačiti službenu dokumentaciju (npr. jedan izvozni dokument koji izdaju nadležna ministarstva u Hrvatskoj nije priznati u drugim zemljama)
Poboljšati međuresornu suradnju ministarstava, posebno s ministarstvima gospodarstva i zdravstva prema ministarstvu poljoprivrede i hrane.
Navedeni zaključci će biti dorađeni od strane UNECE-a i proslijeđeni mjerodavnim i nadležnim institucijama, te će poslužiti kao podloga za organizaciju daljnjih radionica kojima se unaprijeđuje sustav komercijalnih standarda kvalitete za voće i povrće u zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za pristupanje u EU.
Božo Granić, predsjednik UHT-a
17. – 20. listopada 2011., Hotel Lero, Dubrovnik, Hrvatska
U razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine, u Hotelu Lero u Dubrovniku, održat će se međunarodna radionica o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistocne, sredisnje i istocne Europe. Organizatori ove radionice, Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske te United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) prepoznali su važnost ovakve radionice za napredak poljoprivrede u cijeloj regiji, usklađivanje sa standardima EU i povećanje izvoza.
Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Turske i drugih zemalja.
Ciljevi ove međunarodne interaktivne radionice su:
Radionica će uključivati brojne diskusije, razmjenu iskustava i dobrih praksi vezanih uz standardizaciju i primjenu međunarodnih standarda, sustav kontrole kvalitete te osiguravanje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća. Unutar četiri dana radionice, posjetit će se postrojenje za proizvodnju i pakiranje kako bi se vidjela praktična primjena standarda za agrume, a održat će se tri praktična treninga za standarde. Osim standarda za agrume, na radionici će se predstaviti standardi za jabuke, jagode, rajčice, zelenu salatu i kovrčavu endiviju.
Sudionici će dobiti mogućnost da postave pitanja stručnjacima, diskutiraju o problemima s kojima se suočavaju te dobiju preporuke i smjernice za buduće poslovanje.