Međunarodna radionica UN-a o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće

17. – 20. listopada 2011., Hotel Lero, Dubrovnik, Hrvatska

U razdoblju od 17. do 20. listopada 2011. godine, u Hotelu Lero u Dubrovniku, održat će se međunarodna radionica o komercijalnim standardima kvalitete za svježe voće i povrće za zemlje jugoistocne, sredisnje i istocne Europe. Organizatori ove radionice, Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske te United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) prepoznali su važnost ovakve radionice za napredak poljoprivrede u cijeloj regiji, usklađivanje sa standardima EU i povećanje izvoza.

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Turske i drugih zemalja.

voceCiljevi ove međunarodne interaktivne radionice su:

  • · Poticanje korištenja UNECE standarda za svježe voće i povrće kao međunarodne reference
  • · Jačanje institucionalne i tehničke infrastrukture potrebne za provedbu i kontrolu standarda u zemljama jugoistočne, srednje i istočne Europe
  • · Interpretacija standarda u zemljama Europske unije (EU)
  • · Pozivanje sudionika da sudjeluju u nezavisnom radu UNECE-a na standardima
  • · Jačanje regionalnih mreža nacionalnih i međunarodnih stručnjaka

 

 


Radionica će uključivati brojne diskusije, razmjenu iskustava i dobrih praksi vezanih uz standardizaciju i primjenu međunarodnih standarda, sustav kontrole kvalitete te osiguravanje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća. Unutar četiri dana radionice, posjetit će se postrojenje za proizvodnju i pakiranje kako bi se vidjela praktična primjena standarda za agrume, a održat će se tri praktična treninga za standarde. Osim standarda za agrume, na radionici će se predstaviti standardi za jabuke, jagode, rajčice, zelenu salatu i kovrčavu endiviju.

 

Sudionici će dobiti mogućnost da postave pitanja stručnjacima, diskutiraju o problemima s kojima se suočavaju te dobiju preporuke i smjernice za buduće poslovanje.