U subotu 08. lipnja ove godine na popularnom splitskom Pazaru održali smo trinaesti put zaredom manifestaciju Dan hrvatskih tržnica. Glavna poruka ove tradicionalne manifestacije bila je „Tržnice doprinose zdravlju građana i smanjenju bacanja hrane“.

Udruga hrvatskih tržnica sudjeluje u provedbi ERASMUS+ projekta “Koalicija poljoprivrednih kompetencija”. Ovo je prilika da svi koji upravljaju tržnicama unaprijede svoja znanja i vještine u području organizacije i rada tržnica, te razmijene iskustva i primjere dobre prakse s kolegama iz drugih europskih zemalja.

U subotu 21. listopada ove godine na Tržnici u Gornjem gradu u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 5A) održali smo dvanaesti put zaredom manifestaciju Dan hrvatskih tržnica i ujedno obilježili Svjetski dan hrane. Glavna poruka ove tradicionalne manifestacije bila je „Tržnice doprinose zdravlju građana i smanjenju bacanja hrane“.

Prvi sastanak Opće skupštine World Farmers Markets Coaliation (WFMC) otvoren je u Rimu 21. svibnja uz sudjelovanje više od 100 delegata iz 60-tak organizacija i udruga iz više od 50 zemalja diljem svijeta.

Domaćini skupštine bili su Coldiretti i Fondazione Campagna Amica (s 1.5 mil. članova - najveća udruga poljoprivrednika i mreža tržnica u Italiji i Europi). Prvi sastanak članica WFMC koji se održao kroz tri radna dana bio je podjeljen u samo održavanje Opće i izborne skupštine, zatim kroz mnoštvo panel rasprava i održavanje izložbe domaćih proizvoda kako bi se istaknula velka bioraznoliost tržnica u sklopu Međunardonog dana bioraznolikosti (22. svibanj).

Cijeli izvještaj možete preuzeti ovdje.

U sklopu provedbe programskih aktivnosti Udruge hrvatskih tržnica njezini članovi su u razdoblju od 12. do 14. svibnja 2023. godine obišli novoizgrađenu tržnicu u Rotterdamu te Plutajuću tržnicu cvijeća u Amsterdamu.

Cilj ovog studijskog putovanja bio je upoznati predstavnike tržnica iz Hrvatske s načinom rada i funkcioniranja tržnica u velikim gradovima Nizozemske koja je najveći izvoznik hrane u Europi i među većim izvoznicima hrane u Svijetu.

Cijeli izvještaj možete preuzeti ovdje.

U subotu 29. listopada ove godine na Tržnici Dolac u Zagrebu obilježili smo 11. Dan hrvatskih tržnica s glavnom porukom „ Tržnice doprinose zdravlju građana i smanjenju bacanja hrane“.

Udruga hrvatskih tržnica jedanaestu godinu zaredom organizira manifestaciju pod nazivom Dan hrvatskih tržnica s ciljem promocije domaćih proizvoda koji se nude na tržnicama diljem Hrvatske. Ove godine će se 29. listopada na Dolcu (kod spomenika Kumici) od 10 sati do 14 sati organizirati promocija i kušanje prirodnih zelenih sokova i smoothia od lokalno uzgojenog povrća i voća s tržnica .

U sklopu provedbe programskih aktivnosti Udruge hrvatskih tržnica njezini članovi su u razdoblju od 12. do 14. svibnja 2022. godine obišli tržnice u Bratislavi te se upoznali s njihovim radom i organizacijom. Posjetili smo jednu modernu, nedavno izgrađenu (Fresh Market - farmárska tržnica) tržnicu koja se nalazi par kilometara od središta grada i jednu tradicionalnu, staru tržnicu, u centru grada (Stara Tržnica).

Cijeli izvještaj možete preuzeti ovdje.