Radionica "Certificirana seljačka tržnica" Sveti Martin na Muri 17. - 18.02.2012.

Radionica na temu „Certificirana seljačka tržnica“ u organizaciji Udruge hrvatskih tržnica je održana od 17. do 18. veljače 2012. godine u prekrasnom ambijentu Toplica Sveti Martin.  Radionica je bila namijenjena zaposlenicima tržnica kako bi se upoznali s mogućnostima i načinima certificiranja seljačkih tržnica u okviru njihove djelatnosti i tako ih se dodatno osposobilo za uvođenje projekta seljačke tržnice. Cilj radionice bio je dati odgovore na mnogobrojna pitanja o seljačkim tržnicama:

  • Što su to seljačke tržnice (farmer's market)?
  • Tko može prodavati svoje proizvode na seljačkoj tržnici?
  • Kako se provodi certificiranje seljačkih tržnica?
  • Kako su one organizirane u zemljama EU i SAD-u?
  • Zašto njihov broj snažno raste u zemljama Europske unije?
  • Kako postajemo konkurentniji s uvođenjem seljačke tržnice u ponudu tržnica?
  • Koja je uloga poljoprivrednika, poljoprivrednih udruga, grada, općine, županije i države u organizaciji  seljačkih tržnica?
  • Kakva su iskustva tržnica koje su organizirale seljačke tržnice u okviru svoje djelatnosti?

 

Tijekom održavanja radionice kojoj se odazvalo oko 30-tak članova Udruge pokušali smo odgovoriti i na puno drugih pitanja uz prezentaciju iskustava koje naše pojedine članice imaju u samom provođenju certificiranja u svojoj praksi.

 

Udruga hrvatskih tržnica je u suradnji s USAID-om od 2005. do 2007. godine uspješno provela projekt „Certificirana seljačka tržnica (CST)“ koji se danas primjenjuje na nekim tržnicama u Hrvatskoj. Glavni ciljevi ovog projekta bili su povećanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva putem prodaje vlastitih proizvoda na tržnicama, te  proširenje ponude na tržnicama.

 

Ovom radionicom željeli smo upoznati predstavnike tržnica u Hrvatskoj s načinom uvođenja, organizacijom i funkcioniranjem seljačkih tržnica kako bi se povećao broj prodavatelja poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje i prerade na tržnicama, potrošačima pružila vjerodostojna jamstva o porijeklu proizvoda, te na tržnicama dodatno obogatila ponuda domaćih proizvoda.

 

PROGRAM RADIONICE:

 

17. veljače 2012. PETAK

Što su seljačke tržnice i kako ih organizirati – predstavljanje projekta CST

  9:00 – 9:30      Registracija sudionika

  9:30 – 11.00    Seljačka tržnica – pojam dobrog branda.

11:00 – 11.15    Stanka

11:15 – 12.30   Predstavljanje mape CST – dokumentacija i zakonodavstvo

12:30 – 14.00    Ručak

15:00 – 16.00    Uvođenje CST na tržnicu – organizacija, funkcioniranje i marketing

16:00 – 16.15    Stanka

16:15 – 17.30    Otvoreni forum o CST - rasprava i pitanja

19:00 – 21:00    Večera

 

18. veljače 2012. SUBOTA

Primjer dobre prakse: seljačka tržnica u okviru Gradske tržnice Varaždin

  7:00 – 9:00      Doručak

  9:30                 Odlazak iz hotela prema Varaždinu

 10.00 – 10.30   Prijem kod direktora Gradske tržnice Varaždin

 10.30 – 11.30   Obilazak tržnice i upoznavanje sa seljačkom tržnicom

 

Zahvaljujemo se svima koji su bili učesnici na ovoj radionici, na njihovom radu, prijedlozima i doprinosu koji su dali tijekom održavanja radionice kao i gospodinu Predragu Ciglaru iz Varaždina koji nas je primio na svojoj tržnici i prezentirao rad certificirane seljačke tržnice kao i na poklonima koje nam je tom prilikom uručio.

 

Nadamo se da je radionica bila korisna i da će rezultirati većim učešćem tržnica u provedbi certificiranja seljačkih tržnica u okviru svojih tržnica.   Isto tako očekujemo vaše prijedloge za daljnju organizaciju radionica, jer je potrebno provesti jače uključivanje proizvođača hrane ali i potrošače bez kojih ovaj posao nema smisla.

 

Miljenko Ernoić, tajnik UHT