Pozivamo Vas u subotu na "Retro tržnicu", kakva je nekad bila na Jelačić placu

 

retro sized

 

Udruga hrvatskih tržnica već šestu godinu zaredom organizira manifestaciju Dani hrvatskih tržnica koja se odvija u Zagrebu, na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića.
Ove godine će se 30. rujna (subota) građanima Zagreba ali i cijele Hrvatske predstaviti tržnice iz cijele zemlje sa širokom paletom domaćih tradicijskih proizvoda kroz sajam od oko 70-tak poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju vlastite proizvode.

 

Tema sajma je retro tržnica, onakva kakva je nekad bila. Stoga će se prodaja obavljati na običnim klupama, a prodavači će pokušati urediti izložbeni prostor kako bi bio što bliži tržnicama s početka 20. stoljeća.

 

Značaj vrijednosti ove manifestacije dala je i Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, kao njena visoka pokroviteljica.

 

Svatko tko će se ove subote zateći na Jelačić placu moći će uživati u nepreglednoj paleti izvornih domaćih proizvoda koji predstavljaju hrvatsku tradiciju i gurmansku baštinu u pravom smislu te riječi. Oni stariji će imati priliku podsjetiti se na okuse i mirise iz djetinjstva kao da su se ponovno vratili u bakinu kuhinju, dok će oni mlađi imati priliku upoznati okus prave domaće hrane i prepustiti se užicima njezinog kušanja. Kroz život nas, na kraju krajeva, ipak vode okusi i posebno mirisi te su oni najdublje pohranjeni i najteže blijede u našoj memoriji. Ovo je prava prilika da ih probudimo i potaknemo te uspavane receptore da nas na tren vrate u djetinjstvo i stari zavičaj.

 

Naći će se ovdje i soparnika iz poljičkog kraja, varaždinskog zelja, šarolikog slavonskog povrća i voća, domaćih medova da nas zdravlje ne izda, sireva koji nam prenose ukuse zelenih slavonskih pašnjaka i dalmatinskog i istarskog krša, neodoljivih suhomesnatih delicija od pršuta do slavonskih i podravskih kobasica, pa nezaobilaznih domaćih ulja koja kao da dočaravaju svu prirodoslovnu raznolikost Hrvatske – od zeleno zlatnog maslinovog ulja do crnog bučinog ulja Međimurja i Zagorja, domaćih likera i vina i još puno, puno toga što dočarava sve regionalne posebnosti Hrvatske u gurmanskom i enološkom smislu. Za one koji se žele podsjetit kako izgledaju pravi licitari ili stari zanatski proizvodi od drva ili pak žele probati stare tradicionalne ljekovite ili kozmetičke pripravke ovo je također pravo mjesto za njih. Baš kao prava tržnica – prepuna svega i svačega, ali domaćeg porijekla.

 

Pozivamo vas sve da nam se pridružite u subotu na glavnom trgu u Zagrebu u vremenu od 09.00 do 17.00 sati te da svojim dolaskom date podršku održivosti i razvoju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kušanjem i kupovinom domaćih proizvoda.