Jedinstvena inicijativa u Hrvatskoj: djeca uče o zdravim navikama i od lokalnih poljoprivrednika (priopćenje za medije odsjeka za informiranje Grada Pule)

Na konferenciji za novinare, 09. studenog 2017. u Pulskoj Komunalnoj palači predstavljen je jedinstven projekt suradnje Gradskih dječjih vrtića, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda te pulske Tržnice, a riječ je o aktivnoj promociji i edukaciji o važnosti zdravog načina prehrane kod najmlađe, vrtićke populacije.

 

Naime, nakon što je Udruga hrvatskih tržnica u sklopu projekta „Vrtići i škole na tržnicama" izdala ilustriranu slikovnicu i društvenu igru „Šetnja tržnicom" autorice Marije Martinko s ciljem poticanja stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda kod najmlađih, na inicijativu pulske Tržnice koju već tradicionalno organizirano posjećuju polaznici pulskih vrtića, organiziran je i posjet seoskim gospodarstvima kako bi djeca iz prve ruke mogli vidjeti kako se i na koji način uzgaja voće i povrće.


„Riječ je o jednoj hvalevrijednoj inicijativi gdje je izražena specifičnost Pule umrežavanja naših ustanova. Cilj inicijative je senzibiliziranjem i edukacijom djece djelovati na stvaranje ili mijenjanje navika koje uvelike utječu na kvalitetu života i podučiti ih o važnosti zdravog načina prehrane. S druge pak strane, djeca uče o našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini kao što su naši običaji, način prehrane i vjerujem da je ovo jedan iskorak kako doprinijeti i edukaciji i zdravim navikama", istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 

Kako je pojasnio direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc, Tržnica je naručila i osigurala 1500 komada slikovnice koje će se podijeliti predškolskoj djeci, a nakon toga djeca će posjetiti lokalne poljoprivrednike koji svoje proizvode i inače prodaju na pulskoj tržnici. „Ovakva inicijativa jedinstven je primjer u Hrvatskoj i drago mi je da je od samog početka dobro prihvaćena", istaknuo je Perc.


Ravnateljica DV-SI Rin Tin Tin dodala je kako je važna i poveznica cjelokupne inicijative, odnosno projekt zavičajnosti koji se putem Zavičajne nastave Istarske županije provodi u pulskim vrtićima. „Putem ove inicijative, djeca će na jedan njima prihvatljiv način vidjeti cjelokupni proces uzgoja voća, povrća, mliječnih proizvoda i slično. Važan je i doprinos roditelja i obitelji zbog čega ćemo imati i radionice kako bih detaljno upoznali s brojnim aktivnostima koje provodimo", kazala je Brussich i dodala kako će se posjet seoskim domaćinstvima provoditi do ljeta iduće godine.
Ravnateljica dječjeg vrtića Mali svijet Sanja Subotić i ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Loretta Morosin izrazile su zadovoljstvo ovim projektom koji će, kako kažu doprinijeti da djeca od najranije dobi spoznaju pravu vrijednost zdrave hrane.


Seoska gospodarstva koja će djeca posjetiti su OPG Zohil i OPG Peršić koje su ukratko danas predstavili Emilijano Zohil i Ivan Peršić. Obitelj Zohil bavi se uzgojem voća i povrća dok se obitelj Peršić bavi mlijekom i mliječnim proizvodima.
Pored slikovnice i posjeta OPG-ovima, u projektu sudjeluju Pula Film Festival koji je zadužen za snimanje edukativnog filma, Pulapromet koji će osigurati prijevoz djece, Istarski domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije sa svojih edukativnom programima te Arheološki i Etnografski muzej Istre.