Certifikatom "Proizvodi hrvatskog seljaka" privlačimo kupce koji cijene domaće

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka" su na Dolcu 18. srpnja 2018. godine dobila 53 poljoprivredna proizvođača.
Kupcima se jamči da od njih na gradskim tržnicama mogu kupiti domaće voće, povrće i druge proizvode iz vlastitog uzgoja. 

   

kupac1

Certifikate je proizvođačima uručio gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da kod njih nema ni „grčkih ni španjolskih ni turskih proizvoda već da oni prodaju samo ono što su sami uzgojili i proizveli".

Osim samog certifikata koje će ti proizvođači imati na svojim klupama, kupci ih na tržnicama mogu lako prepoznati i po zelenim pregačama i žutim majicama s oznakom „Proizvodi hrvatskog seljaka", a na glavi imaju zelenu kapu na kojoj piše: "Tržnice Zagreb."

Ideja projekta certificiranja je očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te na taj način isticati i važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora.

Osim što se želi jasno istaknuti domaće proizvođače domaćim kupcima, certificiranjem se želi istaknuti domaći proizvod i turistima koji u obilasku gradskih tržnica upravo traže autohtonost.

 

kupac2

Cjelokupni projekt je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica još 2006. kada su imali tek nekoliko proizvođača dok ih je danas certificirano diljem Hrvatske, ove godine oko 750.

Predsjednik Udruge Božo Granić kazao je da je od 53 proizvođača kojima je danas uručen certifikat njih 34 s područja grada Zagreba, nešto iz susjednih županija ali da ima i OPG-ovaca iz cijele zemlje.

Najavio je da će se certificiranje, kojim više nadležnih ustanova provjerava izvornost proizvoda, nastaviti i idućih godina kako bi se vratilo povjerenja kupaca da se na tržnicama nudi domaće, svježe i zdravo voće i povrće od domaćih proizvođača.

Dugi niz godina uzgojem voća i povrća bavi se Mirjana Combaj-Lach iz Kašine koja je za svoje proizvode dobila potvrdu da je riječ o domaćem uzgoju.

 

-Imamo hektar i pol voćaka na brdima u Kašini, a na poljima uzgajamo povrće. Sve su stručnjaci obišli i uvjerili se da prodajemo samo što sami uzgojimo – istaknula je Mirjana Combaj-Lach. Dodala je da puno kupaca već zna da nude samo domaće no da ima i onih koji su zbunjeni pa propituju. Nadamo se da će sada više dolaziti do nas koji nudimo domaće jer će nas sada lakše i prepoznavati – kazala je Combaj-Lach.

 

kupac3