Preporuka – moguće otvaranje dijelova tržnica

Ministar unutarnjih poslova najavio je moguće otvaranje zatvorenih dijelova tržnica uz stroga pravila i to prvenstveno otvaranje specijaliziranih dućana koji prodaju mlijeko, meso, ribu, jaja, odnosno hrvatske poljoprivredne proizvode.

Zatražio je da se s udrugama gradova i općina i lokalnim stožerima civilne zaštite uspostavi vrlo strog režim kako to ne bi postalo mjesto okupljanja, odnosno da se ograniči broj ljudi koji mogu ući, obaviti kupovinu i otići.

Stoga dajemo preporuku gradovima da aktiviraju raspoložive službe u cilju osiguranja visokih sanitarnih uvjeta (uključujući punktove s dezinfekcijskim sredstvima te redovno dezinficiranje prostora), kontrole ulaza te održavanje razmaka među posjetiteljima tržnica.

Obaveza je odgovornih osoba u objektima koji će raditi da se osigura što veća udaljenost radnika i socijalna distanciranost, redovito provjetravanje prostora, osiguravanje punktova s dezinfekcijskim sredstvima.

Pozivamo i spomenute specijalizirane dućane koji posluju u prostorima tržnica da održavaju visoke sanitarne uvjete u poslovnicama, postave potrebne obavijesti na ulaze u poslovne prostore te kontroliraju ulazak i razmak kupaca i djelatnika u poslovnom prostoru.