9. Dani hrvatskih tržnica - izvještaj

Naša udruga tradicionalno već deveti put zaredom održala je Dane hrvatskih tržnica usprkos ograničenjima i uvjetima koji su nastupili zbog pojave opće nam poznate korona krize.

Ovu godinu obilježili su izrazito nepovoljni uvjeti za rad tržnica iz navedenih razloga pojave pandemije i sve je ispočetka ukazivalo kako će ove godine naša manifestacija biti odgođena. Međutim ipak smo krajem kolovoza dobili dopusnicu i termin za njezino održavanje i ovim putem se svima zahvaljujemo na trudu, volji, upornosti i vremenu u vezi organizacije i održavanja same manifestacije. Nakon poplave on-line ponuda kupovine domaćih proizvoda s naših tržnica i svojatanja svega i svačega tržnicom ipak smo svi dočekali gotovo normalne uvijete rada na tržnicama.

Kako bismo još više potaknuli naše građane da odlaze na tržnice i kupuju svježe proizvode kao i tradicijske prerađevine izravno od lokalnih proizvođača bez posrednika odlučili smo se da ipak održimo ovaj jedinstveni sajam ponude tih proizvoda. Malo smo pojednostavili sam program manifestacije kako ne bi stvarali prevelike gužve, ali tradicija održavanja tržnice kakva je nekad bila se ipak održala. Svake godine odredimo tematski sadržaj provedbe sajma tako je ove godine tema vezana uz pojmove lokalno, zdravo i domaće, te smo ujedno i prigodno obilježili 20 godina postojanja naše udruge.

U provedbi manifestacije sudjelovalo je 19 naših članica koje su se predstavile s 51 izlagačem uglavnom obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz cijele Hrvatske. U okviru manifestacije prigodno je izvršena podjela papirnatih vrećica kao alternative plastičnim vrećicama na kojima je promovirani odlazak na tržnice „Volim tržnicu jer volim lokalnu&zdravu hranu“.

Vidimo se svi sljedeće godine na 10. Danima hrvatskih tržnica!

Vaš predsjednik Niko Pervan
Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb
20. rujan 2020. godine

Picture1

Picture2